Wortelkanaalbehandeling Amsterdam

Een ontsteking aan de wortel kan zorgen voor een aanhoudende pijn of gevoeligheid bij consumeren. Als u ongemak ervaart, blijf hier dan zeker niet meer rondlopen. Een wortelkanaalbehandeling bij Verwijspraktijk Amsterdam kan uitkomst bieden en de pijn verhelpen.


Waarom een wortelkanaalbehandeling?

In uw tanden zit levend weefsel dat we ook wel pulpa noemen. Heeft u een gaatje of een lekkende vulling, dan kan de pulpa ontstoken raken. Ook een harde klap op de tand of kies is een mogelijke oorzaak voor een ontsteking. Bacteriën krijgen vrij spel en zorgen voor een ontsteking. Deze ontsteking kan langdurig aanhouden en veel pijn veroorzaken. Om de pijn weg te halen kan een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd.

gezonde kies en ontstoken kies

Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om ontstoken tandweefsel weg te halen. Het weefsel verwijderen is nodig wanneer het niet vanzelf meer geneest. Daarnaast is het belangrijk om de ontsteking aan te pakken, omdat de pulpa anders afsterft. Bovendien kan het kaakbot rond de wortel ook gaan ontsteken en uiteindelijk verdwijnen. Loszittende tanden en kiezen die uitvallen zijn dan meestal het gevolg. Overigens hoeft het niet altijd zo te zijn dat een ontsteking aan de pulpa hevige pijn veroorzaakt. Bij een ontsteking kunnen uw tanden ook gevoelig worden als u iets warm of koud consumeert. Een ander symptoom waaraan u een ontsteking kan herkennen is een dikke wang.

De wortelkanaalbehandeling

Wat mag u verwachten van een wortelkanaalbehandeling? Allereerst zal de tandarts röntgenfoto’s maken en een behandelplan opstellen voor de wortelkanaalbehandeling. Is uw tandweefsel nog levend, dan krijgt u een plaatselijke verdoving. Als dit niet het geval is, dan is een verdoving niet altijd nodig.

Om het ontstoken weefsel te verwijderen, moet de tand of kies opengemaakt worden. Na het wegnemen van het ontstoken weefsel zal de tandarts het kanaal reinigen en naspoelen met een desinfecterende vloeistof. Hierna vult de tandarts de opening en het wortelkanaal met vulmateriaal. Dit doet hij om het kanaal af te sluiten en de kans op nieuwe ontstekingen te verkleinen. Uw klachten zullen na de behandeling snel afnemen. Wel is het mogelijk dat u nog een aantal maanden lichte klachten houdt. Dat is normaal.

De kies is open gemaakt

De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje.

Wortelkanalen zijn afgesloten met vul-materiaal en de kies is voorzien van een vulling

Geruime tijd later is de ontsteking verdwenen

Wat te doen na een spoedbehandeling?

Het komt soms voor dat mensen een spoedbehandeling krijgen. De tandarts vult uw tand of kies dan tijdelijk. Deze behandeling duurt korter en wordt uitgevoerd om u zo snel mogelijk van de pijn af te helpen. Na de behandeling moet u binnen een maand terugkomen om de behandeling verder af te laten maken. We maken in dat geval nieuwe foto’s in onze praktijk in Amsterdam en verwijderen de tijdelijke vulling. Daarna wordt het kanaal in de tand of kies grondig schoongemaakt en permanent opgevuld.

Is uw tand of kies verzwakt, dan is het raadzaam om een restauratie met tandkronen te laten uitvoeren. Hier maakt u uw tanden weer sterker mee waardoor ze veel langer meegaan. Mocht dit het geval zijn, dan zal de tandarts dit met u bespreken.

Veelgestelde vragen

Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd?
Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug. Mislukt een zenuwbehandeling dan brengt een endodontoloog uitkomst.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?
Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?
Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Vragen over onze wortelkanaalbehandeling?

We hopen dat we u goed hebben geïnformeerd over de wortelkanaalbehandeling bij Verwijspraktijk Amsterdam . Bent u doorverwezen door uw eigen tandarts en wilt u meer weten over onze werkwijze? We staan u graag te woord op telefoonnummer 020 670 2052 of via ons e-mailadres info@verwijspraktijk-amsterdam-zuid.nl om uw vragen over wortelkanaalbehandelingen te beantwoorden.

Wij zijn aangesloten bij de NVvE. Nederlandse vereniging voor Endodontologie.