Behandelkamer Verwijspraktijk Amsterdam Zuid

Parodontologie

Wat is een tandarts-parodontoloog?

Parodontologie is een specialisatie. Een tandarts volgt hiervoor een meerjarige studie om zich een Parodontoloog te mogen noemen.

En waarom zou ik er één nodig hebben?

Ongeveer 1 op de 3 mensen van boven de dertig heeft één of andere vorm van parodontitis. Parodontitis ontstaat ongemerkt en zonder pijn.  De meerderheid van de mensen weet niet dat ze er last van heeft. Belangrijk dus dat je weet  in welke staat je tandvlees verkeert. Weet je het niet, vraag het dan aan je tandarts of je mondhygiënist. Het is goed te weten dat een goed gebit een gezonde basis vereist. Er bestaat een directe relatie tussen parodontale infectie en ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziektes, suikerziekte en vroeggeboortes van baby’s. De Parodontologie houdt zich met de behandeling van deze problemen bezig.

Het begint met gingivitis.

“Parodontaal” betekend letterlijk: rond de tand. Parodontitis is een chronische ziekte die het tandvlees en het bot rondom een tand aantast. Meestal tast parodontitis meerdere tanden of kiezen aan. Regelmatig slecht poetsen dus slechte mondhygiëne veroorzaakt een sterke toename van bacteriën. De tandplaque die zich dan vormt, zorgt voor een ontsteking van het tandvlees. De beginvorm van deze ontsteking noemen we gingivitis. Het tandvlees is dan rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk. Bloedend tandvlees laat zien dat er iets mis is. Verbetering van de eigen mondhygiëne en een regelmatig uitgevoerde professionele gebitsreiniging voorkomt blijvende schade.

Wat is parodontitis?

Wordt gingivitis echter niet behandeld of opgemerkt dan kan er een parodontale aandoening ontstaan. Als deze situatie lang doorgaat, vermeerdert de tandplaque  en verbreid zich onder het tandvlees. De toxische producten van bacteriën irriteren het tandvlees. Het tandvlees raakt chronische ontstoken. Hierdoor gaan de vezels waarmee de tand aan het tandvlees en aan het bot vastzit verloren. Uiteindelijk gaat het bot zelf verloren. Het hele vervelende is dat de symptomen in dit stadium nog moeilijk herkenbaar zijn. Wanneer tanden of kiezen uiteindelijk los gaan staan, is het vaak al te laat.

Voorkomen kan, genezen niet.

Plaque is de oorzaak van parodontitis. Zonder plaque geen parodontitis. Een goede mondverzorging en regelmatig tandarts of mondhygiënisten bezoek verkleint de kans op parodontitis. Maar zelfs een bijzonder goede mondhygiëne vrijwaart niet iedereen van parodontitis. Risicofactoren, die de ernst van de aandoening en de snelheid waarmee zij voortschrijdt, kunnen beïnvloeden zijn:

 • roken,
 • erfelijke factoren,
 • algemene gezondheidscondities,
 • bepaalde geneesmiddelen,
 • stress,
 • hormonale veranderingen,
 • ongezonde voeding.

Wat is een parodontoloog?

Een parodontoloog is een tandarts, die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van ernstige parodontale aandoeningen. Een tandarts- parodontoloog heeft zich drie jaar gespecialiseerd in de Parodontologie. Parodontologen zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en methoden om deze aandoeningen te kunnen diagnosticeren en behandelen. Uw tandarts kan u naar een tandarts-parodontoloog verwijzen als er sprake is van ernstige parodontitis. Maar u heeft niet altijd een verwijzing nodig om een parodontoloog te bezoeken. In geval van twijfel kunt u altijd terecht voor een second  opinion over uw parodontale situatie maar ook over een advies over uitgebreide tandheelkundige behandelingen met of zonder implantaten.

In Nederland kan iedere tandarts zich in principe parodontoloog noemen. Alleen die tandartsen, die specifieke kennis en vaardigheid verworven hebben tijdens een driejarige opleiding, mogen de toevoeging “erkend door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie” hieraan toevoegen.

Wanneer moet ik naar een tandarts-parodontoloog?

In principe zal uw tandarts of mondhygiënist u naar een parodontoloog doorsturen. Dit als er sprake is ernstige parodontale problemen en/of het plaatsen van één of meerdere implantaten. Dit kan het geval zijn wanneer:

 • het tandvlees bloedt ondanks het feit dat u denkt goed te poetsen.
 • er sprake is van ernstig gezwollen en/of gevoelig tandvlees.
 • duidelijk zichtbaar is dat het tandvlees zich terug trekt.
 • u last heeft van een slechte adem.
 • er pus komt uit de pockets.
 • uw tanden of kiezen los gaan staan of uitwaaieren.
 • u het gevoel heeft dat uw tanden anders gaan staan.
 • u zwanger wilt worden en uw tandvlees niet in optimale conditie is.
 De helft van de vrouwen, die zwanger zijn, hebben last van een zwangerschapsgingivitis. Vrouwen die van tevoren een goede mondhygiëne en geen gingivitis problemen hebben, lopen weinig gevaar. Zwangere vrouwen met parodontitis hebben wel een zeven keer zo grote kans op een baby, die te vroeg geboren wordt met een veel te licht geboortegewicht.
 • er in uw familie veel parodontitis voorkomt. 
De agressieve vorm van parodontitis is erfelijk en begint vaak al voor het dertigste levensjaar. Het verloopt uiterst snel zonder adequate specialistische behandeling.
 • u een hartinfarct gehad heeft, suikerziekte heeft of osteoporose. 
Parodontale aandoeningen staan in direct verband met deze ziektes. De bacteriën, die parodontitis veroorzaken, kunnen in de bloedbaan komen en een gevaar vormen voor de rest van het lichaam. Gezond tandvlees draagt dus bij aan een gezonder lichaam.
 • u de tanden als tekort ervaart of het tandvlees rond uw voortanden lelijk vindt.
 • ontbrekende tanden en kiezen als storend worden ervaren en u dit door middel van een vaste voorziening vervangen wilt zien. Met of zonder behulp van implantaten.
 • u vrijliggende gevoelige tandhalzen weer met tandvlees bedekt wilt hebben en zodoende de gevoeligheid kunt verminderen en de esthetiek van het gebit weer kan verbeteren.

Een cosmetisch probleem? Parodontologie biedt een oplossing.

Kan parodontitis ook voorkomen worden?

De beste manier om parodontitis te voorkomen is door een goede mondhygiëne; dagelijks tandenpoetsen en het gebruik van tandzijde en eventueel ragertjes (borsteltjes voor tussen de kiezen) en regelmatig tandartsbezoek. Wanneer tandplaque niet voldoende verwijderd wordt, kan hij verkalken met mineralen uit het speeksel en dan hebt u tandsteen. Dagelijks poetsen zal ervoor zorgen dat er bijna geen tandsteen zal ontstaan maar helemaal te voorkomen is het bijna niet. Tandsteen is zo hard dat het alleen met behulp van instrumenten verwijderd kan worden tijdens een gebitsreiniging. Daarom zal uw tandarts bij de halfjaarlijkse controles in de meeste gevallen ook tandsteen verwijderen op de plaatsen die u gemist heeft met uw tandenborstel en de andere hulpmiddelen.
Om uw gebit te reinigen maken wij gebruik van de EMS Piezon Master 700 en sinds kort de laatste ontwikkeling op dit gebied de EMS Airflow Prophylaxis master.

De Parodontologie is een vakgebied in beweging. Onze medewerkers zijn verbonden aan diverse instellingen en houden hun kennis op een hoog peil.