Endodontologie Verwijspraktijk Amsterdam Zuid

Endodontologie

Introductie

De Endodontologie is een specialisatie.  Een tandarts volgt hiervoor een meerjarige studie met als specialisatie het verwijderen van tand zenuwweefsel en bloedvaatjes, waarna de ruimte weer wordt opgevuld. De Endodontologie leert na intensieve training, het diagnostiseren en behandelen van gecompliceerde aandoeningen. Alle behandelingen in de Endodontologie worden uitgevoerd met een microscoop. Hiermee kan de Endodontoloog tot diep in de wortelkanalen kijken. De Endodontoloog heeft zich diverse technieken eigen gemaakt om oude zenuwbehandelingen te her-behandelen. De Endodontoloog is in staat om oude kanaal vullingen en afgebroken instrumenten te verwijderen.

Wat als het een keer mis gaat?

Helaas kan het voorkomen dat een zenuwbehandeling, gedaan door uw tandarts/behandelaar niet het gewenste resultaat oplevert. Het resultaat is dan vaak een zeer pijnlijk en ontstoken element. Er kunnen diverse oorzaken zijn.

Een aantal zullen wij geven:

  • Te kromme kanalen, waardoor de kanalen moeilijk zijn schoon te maken.
  • Een extra kanaal dat moeilijk te vinden is.
  • Dicht gegroeide kanalen die niet toegankelijk zijn.
  • Afgebroken vijlen die lastig zijn te verwijderen en
    oude vullingen in zenuwkanalen.

Het consult

Op dit eerste bezoek zal de Endodontoloog het meegebrachte vragen formulier over uw gezondheid met u doornemen. Hij zal met u in gesprek gaan over het probleem en vervolgens de tand of kies onderzoeken.
Indien noodzakelijk zal hij en röntgenfoto maken. Vervolgens zal hij met u de mogelijkheden van behandeling bespreken. Mogelijkheden, kosten en risico’s komen aan de orde. Tevens krijgt u en begroting van de te verwachten kosten. De uiteindelijke kosten kunnen hier iets van afwijken. Indien u akkoord gaat met de diagnose en behandeling, zal een vervolg afspraak worden gemaakt voor de behandeling.

De werkzaamheden

De behandeling wordt nogmaals met u besproken en mogelijke vragen worden beantwoord. Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving. Als deze zijn werk doet gaat de Endodontoloog verder met het isoleren van de tand of kies. Hij zal een rubber lapje om de tand of kies trekken, waardoor er geen speeksel en dus ook geen bacteriën meer bij kunnen komen. Hij zal dan de tand of kies open maken en begint dan met het schoonmaken van de binnenkant van de tand of kies. Met behulp van een microscoop kan hij tot diep in de wortel kijken. Tijdens de behandeling zal hij diverse foto s maken om de behandeling te controleren. Alle kanalen en oneffenheden worden opgespoord verwijderd en schoon gemaakt. Indien mogelijk worden direct alle kanalen opgevuld met een lichaamsvriendelijk vulmateriaal. Uiteindelijk wordt het element met een vulling afgesloten en bent u klaar.

Hij zal u uitleggen wat zij heeft gedaan en u eventueel aanvullende informatie geven over de behandeling en wat u kunt verwachten. U kunt dan vragen stellen of als die later bij u op komen kunt u deze per mail aan ons stellen.
Let er wel op dat u nog verdoofd bent en dat u moet oppassen dat u uw wang of lip niet kapot bijt.

En dan?

Na de behandeling moet de natuurlijke afweer van het lichaam haar werk doen. Eventuele ontstekingen worden door het lichaam bestreden en verwijderd. Tijdens dit proces zal het gebied gevoelig zijn. Dit moet echter steeds minder worden. Is dit niet het geval dan neemt u direct telefonisch contact met ons op.

Een tand of kies zal na een zenuwbehandeling zijn kracht verliezen. Het element wordt bros en kan breken. Het is dan ook heel belangrijk dat u uw tandarts/behandelaar een vervolg behandeling laat doen. Deze vervolgbehandeling zal plaatsvinden als gebleken is dat de zenuwbehandeling succesvol is gebleken.
Het beste is om de tand of kies te voorzien van een kroon, dan heeft u er nog vele jaren plezier van.

Doe voorzichtig na de behandeling. Niet te hard kauwen en goed schoon houden.
Houd u last of treedt een overgevoeligheidsreactie op of krijgt u last van een zwelling? Neem dan contact met ons op.

Na Controle

Na 6 maar doorgaans 12 maanden wordt u opgeroepen voor een controle. Wij maken dan een foto om te zien of de behandeling succesvol is verlopen. De Endodontologie is een vakgebied dat constant in beweging is. Het is dan ook belangrijk dat de endodontoloog zich steeds op de hoogte laat brengen van de laatste ontwikkelingen.

De Endontologen zijn ingeschreven bij de NVvE, Nederlandse vereniging  voor Endodontologie.